Storytelling
Γιάννης Παρίκος

Γιάννης Παρίκος.

Ο Ιωάννης Παρίκος ξεκίνησε το «μαγειρικό του ταξίδι» έχοντας εμπνευστεί από δυο καταπληκτικές μαγείρισσες, την μητέρα και την γιαγιά του!
 Μεγαλώνοντας σε ένα παραθαλάσσιο χωριό τη Γλύφα όπου η συνύπαρξη των ψαράδων με τα καΐκια και των καλλιεργητών  της ελιάς, του έδωσαν τις πρώτες εικόνες και εμπειρίες. Τα αρώματα και οι γεύσεις από το φρέσκο λάδι ,το θυμάρι,τη ρίγανη και το φασκόμηλο τα είχε γύρω του καθημερινά καθώς στα παιδικά του χρόνια βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση, που μέχρι και σήμερα πραγματεύεται την ελαιοκαλλιέργεια .Οι αναμνήσεις από τα μαγειρέματα, οι μυρουδιές του ξυλόφουρνου και της κατσαρόλας που άχνιζε, τα οικογενειακά  μαγειρέματα και η σπουδαία θέση που κατείχε το φαγητό στο σπίτι τους, αποτέλεσαν τον οδηγό στο όνειρο, που όμως έγινε συνειδητή επιλογή. Οι πηγές των εμπνεύσεων του έχουν τις ρίζες τους στα βιώματα των παιδικών του χρόνων  και στα μετέπειτα ταξίδια. Στην τεχνογνωσία που απέκτησε συνέβαλαν οι εμπειρίες μέσα από τις συνεργασίες και η διαρκή αναζήτηση της γνώσης.

Μετά τις σπουδές του η πρώτη του δουλειά ήταν στο Βαρούλκο που συμπεριλαμβανόταν  μέσα στα καλύτερα εστιατόρια και έτσι πήρε δυνατές βάσεις. Στη συνέχεια εργάστηκε  την Σπονδή που αποτελεί ένα εστιατόριο-σχολή,  για τη νέα γενιά των μαγείρων. Το ανήσυχο πνεύμα του τον ώθησε να ταξιδέψει για να διευρύνει τις μαγειρικές  γνώσεις - εμπειρίες και έτσι βρέθηκε να εργάζεται στο βραβευμένο με τρία αστέρια ***Michelin εστιατόριο Epicure του Παριζιάνικου Hotel Bristol στο πλευρό του του μεγάλου chef Eric Frechon . Συνέχισε τη διαδρομή  του στο διάστερο Sea Gril  **Michelin στις Βρυξέλλες δίπλα  τον chef Yves Mattagne.Επιστρέφοντας σε ελληνικό έδαφος, εργάστηκε  σε πολυβραβευμένα εστιατόρια, όπως η Χύτρα τη σεζόν 2009-2010 αποσπώντας 1 αστέρι Michelin ,το Water Restaurant του ξενοδοχείου Sani Asterias Suites, το Life Gallery, το Cash κ.ά.

 Έχει τιμηθεί με Χρυσό Σκούφο από το 2007 έως και το 2019 ανελλιπώς, και τα δυο τελευταία χρόνια έχει λάβει δυο βραβεύσεις για την «Καλύτερη Ελληνική Κουζίνα»  ενώ σήμερα η σύγχρονη γευστική αισθητική του αποτυπώνεται στα πιάτα του εμβληματικού Βαρούλκο με 1 αστέρι *Michelin στον Πειραιά, στο οποίο είναι σεφ ενώ  συνεχίζει με πάθος και αγάπη να υπηρετεί την μαγειρική τέχνη.
Οι μαγειρικές του αρχές είναι ένα μείγμα δημιουργικής Μεσογειακής κουζίνας με επιρροές από την κλασική Γαλλική ,πάντοτε με σεβασμό στην ισορροπία μεταξύ των γεύσεων και ενός καλαίσθητου οπτικού  αποτελέσματος.

Whatever your needs, we're looking forward to hearing from you